.

Abonativa prin e-mail:

Greier electronic cu CMOS

Un circuit electronic foarte simplu ce imita sunetul produs de un greier poate fi realizat utilizand aceasta schema electronica . Circuitul contine 4 oscilatoare, dintre care primul, N1, produce nota acuta de baza. Frecventa acestei note este fixata cu potentiometrul P1, astfel incat acesta se situeaza in domeniul rezonant al unui buzer piezo: sunetul este, prin urmare, mai puternic.

Pentru a obtine sunetul produs de un greier, iesirea dreptunghiulara de 4 kHz a lui N1 este modulata in amplitudine cu o frecventa de 10 ... 20 Hz, produsa de oscilatorul N2 si modulata in schimbatorul de frecventa numeric N4.

Pentru a face rezultatul final sa fie cat mai real „greierul“ trebuie sa nu taraie continuu ci cu pauze adecvate. Aceasta se realizeaza cu oscilatorul N7 / N8 si schimbatorul de frecventa N6.
Reglarea initiala a circuitului este efectuata cu P1 pentru a se obtine sunetul de baza. Pentru aceasta, buzerul trebuie conectat direct la iesirea portii N1 (pinul 3 al lui IC1). Buzerul este apoi conectat la pinul 11 al lui IC1 si P2 se regleaza pentru a se obtine taraitul tipic al unui greier. Apoi se conecteaza buzerul la pinul 3 al lui IC1 si se regleaza P3 astfel incat zgomotul sa se auda de 3 sau 6 ori pe secunda .

Schema Electronica: 
schema Greier electronic cu CMOS
Circuite Electronice: 

Add new comment