.

Abonativa prin e-mail:

Limitator electronic de volum

Acest circuit electronic furnizeaza un semnal de intrare mai putin bogat in armonici si o amplificare suplimentara, intre anumite limite (atata vreme cat aceasta compresie nu distorsioneaza
Tranzistorul cu efect de camp T1 este utilizat ca rezistenta variabila ce poate varia de la infinit pana la circa 150 ohmi. Aceasta rezistenta in paralel cu R3 si impreuna cu R4, determina amplificaxea lui Al. Fara FET, castigui lui Al este de circa 20 dB.
Amplificatorul operational A2 este conectat ca amplificator neinversor, a carui amplificare poate fi variata cu potentiometrul P1.
Reducerea amplificarii se face, gradat, deoarece Cl trebuie sa se descarce prin R7.
Din cauza ca rezistenta interna a lui T1 este influentata de tensiunea drena-sursa nivelul semnalului trebuie sa fie mentinut cat mai scazut posibil . De aceea este prevazut la intrare un atenuator R1-R2, care asigura o atenuare de 40 dB,permitand ca semnalele de pana la 1 Vef sa nu sufere o distorsiune mai mare de 0,6%. Pentru semnale de intrare de 1 Vef raportul semnal/ zgomot este de circa 70 dB.
Amplificarea data de Al si A2 compenseaza pierderile din atenuator: castigul total al circuitului, cu T1 blocat, este de 0 dB.
Tensiunea de alimentare necesara este de ±15 V iar curentul absorbit de circuit va fi de 6 mA.

Schema Electronica: 
schema Limitator electronic de volum realizat cu tranzistori FET
Circuite Electronice: 

Add new comment