.

Abonativa prin e-mail:

Schema electronica generator de ton

Un generator de ton foarte simplu ce utilizeaza doua retele RC conectate in serie, pentru a obtine defazarea necesara poate fi realizat utilizand aceasta schema electronica. Domeniul de frecventa al acestui generator de ton este intre 20 Hz si 20 kHz, iar distorsiunea este mentinuta la un minimum prin utitizarea suplimentara a stabilitatii in amplitudine.
Amplificatoarele operational A1 si A2 sunt elementele de baza pentru cele doua retele de defazare . Potentiometrul dublu P1 fixeaza frecventa astfel incat fiecare retea decaleaza faza semnalului cu 90°. Comutatorul S1 selecteaza domeniul dorit: 20 Hz ... 200 Hz, 200 Hz ... 2 KHz sau 2 kHz ... 20 kHz. Amplificatorul operational A3 asigura o defazare suplimentara cu 180° si amplifica semnalul astfel incat sistemul isi va mentine oscilatia. Pentru suprimarea oscilatiilor HF peste 100 kHz, in bucla de reactie a lui A3 este introdus condensatorul C5.
Iesirea lui A2 si A3 este redresata de diodele D1 si D2 inainte de a ajunge, prin P3 la intrarea inversoare a lui A4 care compara semnalul de reactie cu o tensiune de referinta fixata de dioda Zener D4. Iesirea amplificatorului operational A4 trece tranzistorul T1 in conductie intr-o masura mai mare sau mai mica comandand amplificarea lui A3 si ii mentine iesirea la un nivel constant.

Schema Electronica: 
Schema electronica generator de ton
Circuite Electronice: 

Add new comment