.

Abonativa prin e-mail:

Circuit de actionare pentru un releu

Utilizand cateva component poate fi contruit un circuit de actionare pentru un releu . Acest circuit face ca un releu standard sa-si schimbe starea de fiecare data cand i se aplica un impuls (sau se apasa un buton).

Cand releul este neactionat, tranzistorul T1 este blocat, deoarece baza si emitorul sau sunt mentinute la aceiasi potential de catre R2. Condensatorul C1 se incarca prin R4, R3 si bobina releului. Cand se aplica un impuls scurt (zero logic, mai scurt de 0,5 s) la intrare, sau se apasa S1, T1 conduce si se actioneaza releul. Contactul releului isi schimba starea, astfel ca T2 furnizeaza si el curent bobinei releului. Condensatorul C1 se descarca pana cand tensiunea la bornele sale devine egala cu tensiunea baza-emitor a lui T2.
Cand impulsul dispare, sau este eliberat butonul, T1 se blocheaza din nou, dar releul ramane actionat de catre T2.
Pentru dezactivarea releului este necesar un impuls ceva mai lung: trebuie sa fie destul de lung pentru a permite descarcarea (aproape) completa a lui C1, prin R3.
Impulsurile scurte de pe intrare nu au efect atunci cand releul este activat.
Daca se aplica impuisuri suficient de lungi cu releul inactiv, circuitul lucreaza ca releu standard care este actionat aproape instantaneu de catre impuls si este dezactivat imediat ce inceteaza impulsul.

Tensiunea de mentinere a releului nu trebuie sa depaseasca jumatate din tensiunea de alimentare.

Schema Electronica: 
Circuit de actionare pentru un releu
Circuite Electronice: 

Add new comment