.
Convertor de mica putere variabil
Utilizand schema electronica de mai jos poate fi realizat un convertor de tensiune ce permite urcarea sau coborarea tensiunii pozitive a unei surse de tensiune existente, sau convertirea ei intr-o tensiune negativa.
Noua tensiune este izolata electric de sursa printr-un transformator pe ferita bobinat pe un tor G2-3FT12. Infasurarea primara consta din 30 de spire. Numarul de spire ale secundarului, n, se calculeaza cu relatia: n = 30 Uo/Ui, unde Uo este tensiunea dorita iar Ui este tensiunea de intrare. Adaugati 10-5-20 de spire pentru compensarea pieriderior. Daca tensiunea de iesire este mai mare, ea se poate reduce intotdeauna cu Pi. Ambele infasurari se pot bobina cu sarma din cupru emailat cu diametrul de 0,3 mm.
Transformatorul este comandat de o poarta CMOS SI-NU cu trigger Schmitt transformata intr-un generator de semnal dreptunghiular de R1 si C1.
Curentul suplimentar pentru incarcarea lui C1 este furnizat prin R2 si Pi, care controleaza factorul de umplere al semnalului dreptunghiular. Frecventa acestui semnal este de aproximativ 220 kHz si factorul sau de umplere trebuie sa fie mai mic de 0,5.
Cand T1 se deschide, o parte din energie se transfera in infasurarea secundara si o parte se stocheaza in circuitul magnetic. Cand T1 isi inceteaza conductia, energia campului magnetic se transfera in infasurarea secundara.
Curentul prin T1 va creste in mod periculos si daca sarcina secundara este prea mare. Curentul mediu prin primar nu trebuie sa depaseasca 150.
Cu raportul dat in schema, sarcina secundara nu poate fi mai mica de 80 ohmi.
In afara de sarcinile prea mari, trebuie de asemenea evitat lucrul fara sarcina.
Randamentul convertorului la o tensiune de alimentare de 15 V este de aproximativ 65%. Cu un curent de sarcina redus, acesta scade la cca 50%. Eficienta scade de asemenea cand tensiunea de alimentare este mai mica decat cea indicata.
Curentul absorbit de la o sursa de 15 V de o sarcina de 80 ohmi este de cca 165 mA.
Add new comment