.

Abonativa prin e-mail:

Circuit comutator sensibil la lumina

Acest comutator sensibil la lumina este construit cu tranzistori si alte dispositive semiconductoare. Acest comutator actionat de lumina este conceput a fi conectat direct la retea, eliminand sursa de joasa tensiune .
Circuitul conecteaza un bec la lasarea intunericului, si iI deconecteaza cand se lumineaza din nou.
Comutatorul se alimenteaza de la retea prin R10, C4, D3. D2 si C3. O sursa de tensiune de referinta, D1, alimenteaza cu 8,2 V reteaua pentru masurarea luminii, R2-P1. La scaderea intensitatii luminoase, rezistenta fotorezistorului (LDR), R2, creste. Ca urmare, tensiunea pe P1 scade, astfel ca va scadea si tensiunea poarta-sursa a FET-ului T1. Cand comutatorul S1 este inchis, constanta de timp R3-C2 face ca tensiunea de poarta a lui T1 sa varieze mai lent decat rezistenta lui R2. Acest lucru este necesar pentru a impiedica reactia circuitului la schimbarile rapide ale intensitatii luminii ambiante.
Cand intensitatea luminii creste peste nivelul fixat cu P1, T1 trece in conductie, astfel ca sarcina va fi decuplata.

Comutatorul S1 este utilizat pentru dezactivarea constantei de timp pe durata reglajului. Rezistorul R9 serveste pentru descarcarea lui C4 dupa deconectarea circuitului de la retea.

Schema Electronica: 
Circuit comutator sensibil la lumina
Circuite Electronice: 

Add new comment