.

Abonativa prin e-mail:

Indicator de scurtcircuit pentru stabilizator

Acest indicator de scurtcircuit este foarte simplu si utilizeaza component electronice putine. Acest indicator de scurtcircuit poate fi utilizat ca si indicatie optica in cadrul stabilizatoarelor de tensiune.
Pentru a obtine stralucire constanta, curentul prin LED trebuie facut independent de tensiunea de iesire. Asadar, limitarea curentului prin LED nu trebuie facuta cu un rezistor inseriat, ci cu o sursa de curent. O astfel de sursa se poate crea folosind o singura componenta in plus: T1 din schema circuitului.
Tensiunea de referinta disponibila la bornele lui R1, este generata de LM317 si serveste, in prima instanta, impreuna cu R1, R2 si P1, la stabilizarea tensiunii de iesire.
In circuitui indicator, tensiunea de referinta se foloseste la mentinerea constanta a caderii de tensiune pe R3:
Ur3 = 1,25 V - Ueb = 1,25 - 0,65 = 0,6 V. Curentul prin D3 va fi atunci 0,6 / 180 = 3,3 mA, care este mai mult decat suficient pentru un LED de curent mic precum cel folosit aici.
Curentui de baza al lui T1 este de numai 15 nA, astfel incat functionarea stabilizatorului nu este afectata de conectarea acestuia la tensiunea de referinta.

T1 disipa doar 100 mW atunci cand tensiunea sa collector-emitor este de 25 V.

Schema Electronica: 
Indicator de scurtcircuit pentru stabilizator
Circuite Electronice: 

Add new comment