.

Abonativa prin e-mail:

Vumetru cu leduri si lm324

Acest vu-metru cu led-uri, este construit utilizand amplificatoare operationale LM324 si cateva componente electronice clasice.
Intrarea inversoare a fiecaruia dintre AO primeste o tensiune de referinta furnizata de divizorul de tensiune R3*R10 (valorile acestor rezistoare au fost alese pentru a se obtine pasul de 5 dB intre doua rezistoare alaturate). Rezistoarele R1 si R12 fac ca tensiunea de referinta sa fie mai mare decat jumatate din tensiunea de alimentare.
Intrarea neinversoare a fiecarui AO primeste semnalul de intrare redresat (D1 si D2) si suprapus peste jumatatea tensiunii de alimentare.

Cand nivelul tensiunii de pe intrarea pozitiva a unui AO depaseste nivelul intrarii inversoare, iesirea AO trece in starea „H“ si se aprinde LED-ul asociat acestuia. Cu cat este mai mare semnalul de intrare, cu atat se vor aprinde mai multe LED-uri. Daca D3 si D4 sunt rosii, circuitul poate fi utilizat ca simplu indicator de varf, indicand depasirea unui anumit nivel de catre semnalul de intrare.

Alimentarea poate fi cuprinsa intre 10 V si 15 V, curentul absorbit depinde de numarul de LED-uri aprinse.

Schema Electronica: 
schema Vumetru cu leduri
Circuite Electronice: 

Add new comment