.

Abonativa prin e-mail:

Cifru electronic CMOS cu un singur buton

Un cifru electronic foarte simplu ce foloseste un singur buton pentru introducerea codului poate fi realizat utilizand schema electronica din figura de mai jos.
Codul cifrului electronic consta dintr-o serie de impulsuri lungi si scurte, exact ca un fel de semnal Morse. Partea principala a montajului este un registru de deplasare de 8 biti (IC1). lesirile acestui circuit integrat sunt conectate prin intermediul comutatoarelor S1 ... S8, al inversoarelor N3 ... N10 si a diodelor D1 ... D8r la baza tranzistorului T1 ce comanda releul de zavorare. Tranzistorul T1 va intra in conductie numai daca exista un nivel logic „1" la catodul fiecarei diode. In toate celelalte cazuri, curentul de baza furnizat de R3 va fi determinat de una sau mai multe diode. Comutatoarele sunt utilizate pentru selectarea iesirii normale sau a celei inversate ale registrului. Cu ajutorul lor se stabileste codul secret, care pentru schema noastra este 00110011.
Atunci cand se apasa butonul soneriei, releul Re1 anclanseaza si soneria va suna. In acelasi timp, al doilea contact al releului va comuta bistabilul realizat din N1 si N2. lesirea lui N2 va genera semnalul de tact pentru IC1 in timp ce N1 va comanda multivibratoarele monostabile MMV1 si MMV2. Informatia citita in registrul de deplasare este generata de MMV1 dar este deplasata in registru numai dupa ce N2 furnizeaza un impuls pozitiv de tact.
Cel de-al doilea MMV serveste ca protectie, prin stergerea registrului de deplasare, daca nu apare nici un impuls timp de cinci secunde. Durata impulsului si timpul de asteptare pot fi schimbate prin modificarea valorii lui R5 si respectiv R4.
Circuitul este alimentat de la un regulator de tensiune de 5 V iar consumul de curent este determinat de tipul releului folosit.

Schema Electronica: 
Schema electronica Cifru electronic CMOS cu un singur buton
Schema electronica Cifru electronic CMOS
Circuite Electronice: 

Add new comment