.

Abonativa prin e-mail:

Cifru electronic cu IC 4043

Acest cifru electronic a fost conceput sa functioneze cu o tastatura cu 10 comutatoare,fiind controlat (actionat/dezactivat) utilizand un cod din patru cifre.
Tastele care formează codul sunt in aceasta schema S1- S4. Fiecare dintre ele este legata la un bistabil (flip-flop) din IC1. Conexiunile sunt astfel realizate incat la apasarea lui S1 va trece in „1” intrarea SET a primului bistabil (pin 4).
Iesirea Q asociata acestuia (pinul 2) devine de asemenea „1“. Cand s-a obtinut aceasta, apasarea tastei S2 determina trecerea in „1” a intrarii celui de-al doilea bistabil (pinul 6) si a iesirii Q asociate (pinul 9), in continuare, apasarea tastelor S3 si S4 duce la rezultate similare.
Aceasta inseamna ca, daca tastele au fost apasate in secventa corecta, exista un nivel logic „1“ la iesirea Q a celui de-al patrulea bistabil (pinul 1). Daca, in cursul acestui proces, se
apasa una dintre celelalte taste (S5 -S10), bistabilele setate se reseteaza prin R9 (pentru a face codul mai dificil de spart).
Daca codul nu a fost introdus complet, el trebuie reintrodus. Timpul necesar resetarii poate fi marit prin cresterea valorii condensatorului C1.
Se poate folosi si o tastatura cu mai multe taste, sau cu mai putine.
Codul poate fi extins la opt cifre prin conectarea unui al doilea 4043 in serie cu IC1. Pinul 1 se leaga atunci la tasta S5, iar urmatoarele trei taste se conecteaza la al doilea 4043 in acelasi mod in care sunt legate S2 - S4 la IC1. Exista totusi si un dezavantaj, care trebuie avut in vedere: cind se apasa simultan tastele S1 - S4, incuietoarea se deschide. Acest lucru se poate împiedica prin (a) stabilirea uneia din tastele S5 - S10 drept comutator de reset, si (b) nealegand taste adiacente pentru S1 S4.
La functionarea in repaus, circuitul consuma circa 10 mA. Releul trebuie sa fie de 12 V, iar curentul bobinei sale să nu depaseasca 100 mA.

Schema Electronica: 
Cifru electronic cu IC 4043
Circuite Electronice: 

Add new comment