.

Abonativa prin e-mail:

Circuit de avertizare lumini aprinse

Utilizand acest circuit electronic poate fi construit un circuit de avertizare. Anodul diodei D1 este conectat intre comutatorul pentru lumini si becuri. Catodul este conectat la buzerul de 12V. Celalalt terminal al buzerului este conectat la unul dintre contactele usilor sau la borna 31B a cablului luminilor de interior. Cand unul dintre contacte este deschisa in timp ce sunt aprinse luminile de exterior ale masinii, buzerul incepe sa sune.
Dioda D1 poate fi de curent mic, cum ar fi 1N4001, dar D2 trebuie sa fie de curent mai mare, cum ar fi 1N5401, deoarece ea conduce curentul pentru luminile de interior.

Schema Electronica: 
Circuit de avertizare lumini aprinse
Circuite Electronice: 

Comments

Va salut! Eu am montat avertizorul astfel: firul de masa l-am legat la firul de masa care vine de la contact usa sofer si duce la plafoniera. firul de + l-am legat de firul + care pleaca de la contact si se duce la luminile de pozitie. Montajul functioneaza perfect, cu un singur (mare) inconvenient: daca luminile sunt aprinse, indiferent ce usa s-ar deschide(inclusiv capota motor sau portbagaj) si indiferent daca motorul este oprit sau pornit, avertizorul se pune pe urlat :) Eu as vrea ca avertizorul sa intre in functiune doar cand se deschide usa soferului si daca este posibil, doar cand motorul este oprit. Fata de schema dvs. constat faptul ca in montajul meu nu se regasesc diodele D1 si D2... Nu ma pricep la electronica asa ca, daca nu va suparati de intrebare, diodele D1 si D2 pot rezolva problema de care am facut specificatie? Sau cel putin partea cu actionarea avertizorului doar de deschiderea usii soferului? Este obligatorie legarea ambelor diode sau este suficienta doar D2? Dioda D2 se leaga in circuit dupa ce am conectat avertizorul la firul de plafoniera, cu catodul spre avertizor sau spre plafoniera? Va rog sa ma scuzati de multele intrebari dar, dupa cum am mai mentionat, electro-tehnica nu este un punct forte la mine. Multumesc anticipat pentru rabdare si intelegere. Cu respect!

Add new comment