.

Abonativa prin e-mail:

Circuit de temporizare cu XR2240

Acest circuit de temporizare este construit utilizand circuitul integrat de tipul XR2240 fabricat de EXAR. Circuitul este destinat utilizarii in circuite de temporizare in diferite aplicatii precum echipamente TV si radio, pentru supravegherea incarcarii bateriilor si in aplicatii similare
fotografice . Temporizarea se poate fixa intre 15 minute si 24 de ore si 45 de minute, cu doua comutatoare BCD (zecimal codificat binar).

Temporizarea se programeaza in pasi, care sunt detectati de constanta de timp R1 (C5 + C6) = 15 minute. Comutatoarele BCD permit selectarea a pana la 255 de astfel de perioade. Functiile temporizatorului sunt controlate de un bistabil intern (flip-flop) si de comutatoarele S1 si S2. Pentru a se pastra precizia perioadei, C5 si C6 trebuie atent selectate.

Tensiunea in punctul comun lui D1-R2-R3-R8 este atat de scazuta incat T1 ramane blocat. Dupa scurgerea intervalului de timp fixat, pinul 10 al lui IC2 devine “1” logic, astfel incat in punctul comun mentionat apare tensiunea de alimentare. LED-ul se stinge, T1 conduce si releul Re1 se activeaza, iar contactul sau comuta.

Schema Electronica: 
Circuit de temporizare cu XR2240 schema electronica
Circuite Electronice: 

Add new comment