.

Abonativa prin e-mail:

Comanda pentru un motor pas cu pas cu L297-L298

Utilizand circuitele integrate L297-L298 fabricate de SGS Thomson (ST) poate fi realizat un montaj de comanda pentru un motor pas cu pas cu doua faze bipolare sau cu patru faze unipolare ( curentul maxim admis pe faza este de 2 A).
Acest integrat genereaza semnale de control pentru motorul cu stator dublu si permite selectarea directiei de deplasare si executia unui pas intreg sau a unei jumatati de pas, prin programarea adecvata a intrarilor sale, compatibile TTL .Circuitul de comanda L298 sustine comanda prin curent constant a infasuratorilor statorului. Comanda in curent da rezultate bune deoarece permite ca motoarele pas cu pas sa fie conectate la o tensiune mai mare decat cea admisa pentru comanda in tensiune.
Un oscilator intern seteaza un bistabil la inceputul fiecarei perioade, cand infasurarile statorului sunt conectate la tensiunea de alimentare.
Sincronizarea oscilatoarelor din integratele L297 este necesara atunci cand, intr-un singur sistem, sunt utilizate mai multe circuite de comanda si motoare. Ea este usor de realizat, prin montarea pe o singura placa de comanda a componentelor P2, R11 si C1, si aplicand semnalul disponibil de la iesirea SYNC, la boma SYNC a celorlalte placi.

O alta componenta a montajului, divizorul IC3, are rolul de a furniza semnalul de tact atunci cand respectiva borna de iesire de la calculator nu poate fi programata pentru a bransa la frecventa de pas necesara. Comanda de tact pentru divizor o da semnalul SYNC preluat de la L297, iar blocul de jumpere K1 permite selectarea uneia din cele 7 frecvente de tact disponibile (frecvente de pas).
Alimentarea de 5 si 40 V nu trebuie sa fie stabilizata dar este necesara filtrarea. Frecventa maxima a pasilor creste o data cu tensiunea, dar nu trebuie depasita limita de 40 V a acesteia.
CurentuI prin stator este reglat cu P1.

Schema Electronica: 
Comanda pentru un motor pas cu pas cu L297-L298
Circuite Electronice: 

Add new comment