.

Abonativa prin e-mail:

Dublor de frecventa cu tranzistori

Acest circuit dublor de frecventa, poate fi abordat din doua puncte de vedere :
cu semnale de intrare >1V
cu semnale de intrare <1V
Cand semnalul de intrare este > de 1V T2 si T3 lucreaza ca redresoare bialternanta, insemand ca frecventa fundamentala a semnalului de intrare este automat dublata.
Cu semnale de intrare <1V cele doua semnale in antifaza produse de T1 din semnalul de intrare sunt aduse in emitorii lui T2 si T3 si insumate. Aceasta inseamna ca frecventa fundamentala practic dispare, in asa fel incat, datorita neliniaritatilor, raman doar armonicile: prima armonica devine acum frecventa fundamentala a semnalului de iesire.
Astfel rezultand o atenuare apreciabila a semnalului de intrare: dintr-un semnal de intrare de 25 mV raman doar 6 mV la iesire.
Presupunand un semnal de intrare sinusoidal, rejectia frecventei fundamentale se optimizeaza cu P1. Punctul de functionare al lui T3 se va regla cu P2 pentru un semnal la iesire cat mai apropiat de o sinusoida. Domeniul frecventelor de intrare se intinde de la 80 Hz pana deasupra frecventei de 100 kHz. Orice tendinta de oscilatie a lui T2 sau T3 poate fi suprimata prin lipirea unui condensator ceramic mic (circa 56 pF) intre baza si colectorul tranzistorului.

Schema Electronica: 
Dublor de frecventa cu tranzistori
Circuite Electronice: 

Add new comment