.

Abonativa prin e-mail:

Schema inchizatoare electronica cu un tranzistor

Utilizand cateva componente electronice poate fi realizata o inchizatoare electronica foarte simpla . Aceasta inchizatoare electronica se bazeaza pe o singura components activa. Tastatura poate fi procurata din magazin sau poate fi realizata utilizand „push buttons”. Patru dintre butoane sunt conectate in serie (cele notate cu S1 + S4 in schema), intre plusul alimentarii si baza tranzistorului T1, printr-o rezistenta de 1k .
Celelalte patru butoane (notate cu S5 + S8 in schema) sunt conectate in paralel, impreuna cu R2, intre baza lui T1 si boma de masa. Bobina releului va fi pusa sub tensiune doar daca S1-S4 sunt apasate, in timp ce nici unul dintre butoanele S5-S8 nu este apasat.
Daca cel putin un buton din acest al doilea grup este apasat, baza tranzistorului va fi pusa la masa, iar daca unul dintre butoanele S1-S4 este apasat, tranzistorul nu va primi curent de baza si va fi mentinut blocat de catre R2.

Tensiunea de alimentare a circuitului trebuie sa fie egala cu tensiunea de lucru a releului folosit (un tranzistor de tipul BD135 va putea comuta pana la 0,5 A, in timp ce un 2N2222 lucreaza pana la 0,2 A.

Schema Electronica: 
Schema inchizatoare electronica cu un tranzistor
Circuite Electronice: 

Add new comment