.

Abonativa prin e-mail:

schema Timer electronic cu alarma

Un timer electronic cu alarma ce foloseste componente electronice foarte putine , poate fi realizat utilizand aceasta schema electronice . Numaratorul binar asincron cu 14 etaje, tip 4060, are incorporat un oscilator cu o buna stabilitate in functionare, intr-un domeniu de frecvente relativ larg. In schema electronica de mai jos frecventa oscilatoralui este determinata de o retea RC externa conectata la pinii 9, 10 si 11.

Cand circuitul este pus in functiune prin intermediul lui S1, impulsul din punctul comun dintre R4 si C2 reseteaza numaratorul si numararea incepe.
Intervalul de timp este reglat cu ajutorul lui P1. Pentru a putea obtine intervale cuprinse intre un minut si doua ore, trebuie sa facem o dimensionare corespunzatoare a componentelor oscilatorului . Pentru 1-30 minute: C1 220nF P1 500k ;1-60 minute: C1 470nF P1 500k ; 1-120 minute: C1 470nF P1 1M.

Schema Electronica: 
schema Timer electronic cu alarma
Circuite Electronice: 

Comments

buna ziua am incercat sa implementez acest circuit in Proteus 8 Professional si nu am gasit IC 4060 in aceasta forma.imi putetzi recomanda un alt component care sa inlocuiasca sau sa semene cu 4060-ul.Multumesc anticipat.

In majoritatea programelor de simulare si analiza a circuitelor, multe din componentele integrate nu au pinii exact ca si in schemele electronice ( chiar daca afisate acelasi numar de terminale, e posibil sa fie altfel aranjate).
Cea mai simpla varianta este editarea componentei si repozitionarea terminalelor.

Add new comment