.

Abonativa prin e-mail:

Siguranta electronica cu tranzistori

Aceasta schema electronica este un circuit foarte simplu, ce se compora ca si o siguranta electronica . Aceasta siguranta electronica este realizata cu trei tranzistoare, care blocheaza alimentarea de la baterie a unei sarcini, atunci cand consumul de curent depaseste o anumita limita. Siguranta poate fi resetata prin apasarea unui buton.
Tranzistorul T3 este conectat pe linia de alimentare, pe care o va bloca atunci cand circuitul este pus sub tensiune. Cand este apasat S1, T2 va primi curent de baza, prin divizorul de tensiune R5-R6. Ca urmare, T2 il deschide pe T3, prin R3, deci LED-ul D1 se va aprinde, indicand prezenta tensiunii de iesire. Cel de-al treilea tranzistor din montaj, T1, are jonctiunea baza-emitor conectata la rezistenta R1, care este inserata pe linia negadva de alimentare.

De indata ce tensiunea pe R1 atinge un nivel de aproximativ 0,6 V, T1 incepe sa conduca si sunteaza curentul in baza lui T2 (ducand la blocarea lui T2 si T3 si la disparitia tensiunii de iesire).
DacaR1 = 10ohmi, circuitul este actionat la un curent de iesire de circa 60mA. Alte niveluri pot fi obtinute cu relatia: R1 = 0,6/I (ohmi) , unde I va fi exprimat in amperi (A).

Tranzistorul serie utilizat in schema este un 2N2907 si poate conduce curenti de maximum 200 mA (daca se estimeaza valori mai mari ale curentului, tranzistorul va trebui sa fie inlocuit cu un alt tip).

Schema Electronica: 
schema Siguranta electronica cu tranzistori
Circuite Electronice: 

Add new comment