.

Abonativa prin e-mail:

Siguranta electronica

Utilizand schema electronica de mai jos, poate fi realizata un circuit electronic foarte simplu ce are rolul unei sigurante electronice.
Siguranta se conecteaza intre iesirea sursei de alimentare si sarcina. Dupa ce „s-a ars“ siguranta si curentul a revenit la valoarea sa nominala, siguranta poate fi reinitializata cu switch-ul S1.
Tranzistorul T1 si rezistorul R1 formeaza o sursa de curent de 6 mA care, impreuna cu dioda Zener D1, produce o tensiune de 5,6 V in raport cu linia pozitiva de alimentare. Aceasta furnizeaza portii lui T3 o tensiune negativa suficient de mare pentru a mentine acest MOSFET cu canal p in conductie .
Cand curentul de sarcina creste la aproximativ 1A, caderea de tensiune pe T3, D2 si pe o parte a semireglabiluiui P1 atinge nivelul la care T2 intra in conductie, astfel incat jonctiunea poarta-sursa a lui T3 va fi scurtcircuitata. Dioda D3 se va aprinde, indicand ca „s-a ars siguranta
Cu valorile date in schema, curentul maxim de sarcina este de circa 300 mA. Caderea de tensiune pe T3 este de numai 100mV. Se pot obtine curenti mari de sarcina prin folosirea unui MOSFET cu canal p cu parametri superiori in pozitia lui T3, sau prin conectarea a doua sau mai multe FET-uri de tip IRF9530 in paralel.

Schema Electronica: 
Schema siguranta electronica
Circuite Electronice: 

Add new comment