.

Abonativa prin e-mail:

Temporizator electronic cu display

Utilizand aceasta schema electronica, poate fi construit un temporizator electronic ce poate fi reglat pentru a masura o perioada de maximum 60 de ore. De asemenea acest temporizator electronic ofera posibilitatea fixarii unui timp intermediar oarecare. La atingerea acestui moment, va suna un buzer. Circuitul este construit utiliand circuitul integrat ICM7217, fabricat de de Intersil, care contine un numarator CMOS inainte inapoi, cu 4 digiti si afisajul corespunzator.

Circuitul IC3 este generatorul de tact care furnizeaza un semnal dreptunghiular cu perioada de 1 s. Semnalul de tact este disponibil la pinul 3 (Q13). El poate fi divizat cu 60 in IC4, daca este necesara masurarea unui timp mai mare de o ora
Cand S6 este inchis, alimentarea este conectata si IC1 este resetat prin R9 si C5. Pozitia lui S4 determina daca sunt numarate minutele sau secundele: maximum 59 h si 59 min (pozitia 2) sau 59 min si 59 s (pozitia 1).

Comutatoarele miniaturale S7+S10 se regleaza astfel ineat afisajul sa indice 20.00. Printr-o apasare scurta a lui S3, aceasta alegere este memorata de IC1. Dupa aceea, S7-S10 se regleaza astfel incat afisajul sa indice 35.00. In tot acest timp, S1 trebuie sa fie deschis. Apasarea lui S2 determina ca integratul ICM7217C sa inceapa numararea in sens invers, pomind de la 35.00. Cand afisajul indica 20.00, buzerul suna scurt . Acum ceasul poate fi oprit inchizand S1 iar la deschiderea ulterioara a lui S1, ceasul reincepe sa numere in sens invers pana la 00.00.
Ceasul poate fi resetat cu S5; in acest caz, buzerul suna scurt si afisajul arata

Schema Electronica: 
schema Temporizator electronic cu display
Circuite Electronice: 

Add new comment