.

Abonativa prin e-mail:

Incarcator rapid pentru acumulatoare NiCd

Un incarcator rapid pentru acumulatoare NiCd poate fi realizat utilizand aceasta schema electronica. Aceasta schema electronica este contruita utilizand circuitul temporizator 555 conectat ca astabil .
Bateria se incarca cu un curent (in mA) de zece ori mai mare decat capacitatea nominala (in mAh).
Daca iesirea circuitului integrat este „1“, incarcarea are loc. Tensiunea la bornele sale este apoi comparata de catre IC1a cu tensiunea maxima a bateriei, fixata cu P1. Iesirea comparatorului este integrata cu R3 si C2 si folosita apoi pentru a impune perioada astabilului. Daca nu s-a atins valoarea maxima a tensiunii bateriei, incarcarea se face circa 90% din aceasta perioada. Daca a fost atinsa tensiunea maxima, incarcarea se face doar pentru 1% din timp (incarcare in impulsuri).
Cand se aprinde LED-ul, bateria este complet incarcata si trebuie deconectata din circuit.
Incarcatorul propus este destinat pentru incarcarea unei baterii de 1,5 V in 8 - 10 minute. Curentul de incarcare pentru o baterie de 500 mAh este de circa 5 A, care nu necesita stabilizare, intrucat va fi limitat de catre R1.
Valoarea lui R1 este data de legea lui Ohm. Daca, spre exemplu, curentul de incarcare se ia de la o sursa de 8 V, si presupunand o cadere de tensiune pe baterie si T1 de 2 V, tensiunea a bornele rezistorului este de 6 V. Valoarea sa va trebui sa fie: 6/5 = 1,20. Tineti cont ca puterea disipata pe acesta este 6 x 5 = 30 W (va trebui deci sa conectati un numar de rezistoare in parallel).
Tensiunea de alimentare a incarcatorului trebuie intotdeauna sa fie cu 2 V mai mare decat nivelul stabilit cu P1.

Schema Electronica: 
schema electronica Incarcator rapid pentru acumulatoare NiCd
Circuite Electronice: 

Add new comment