.

Abonativa prin e-mail:

Schema incarcator rapid cu MAX712, MAX713

Utilizand circuitul integrat MAX712, MAX713 produse de Maxim IC poate fi realizat un incarcator pentru acumulatoare NiCd, NiMh foarte simplu .
Curentul de iesire al circuitului integrat se afla intotdeauna intr-una din cele doua stari: ridicata (incarcarea rapida) sau joasa (incarcarea in impulsuri). Odata ce s-a detectat incarcarea completa, curentul este redus la cel de incarcare intermitenta in impulsuri. Circuitul supravegheaza trei parametri pentru a determina momentul in care bateria a atins incarcare complete: panta tensiunii, temperatura bateriei si timpul de incarcare.
Incarcatorul este alimentat de la un adaptor de retea cu tensiunea de iesire de 9 Vcc si curentul de iesire nominal de cel putin 1A.
Tensiu¬nea maxima de incarcare este limitata la 1,65V/baterie. Incarcarea rapida este intrerupta fie dupa scurgerea timpului de incarcare programat, fie la scaderea tensiunii bateriei . Valoarea lui R5 se calculeaza cu relatia:
R5 = 0,25 / Irapid, unde irapid este curentul de incarcare dorit.
Pentru a incarca o baterie NiMH de 1,2Ah la o viteza de 0,5C (doua ore), este necesar un curent de incarcare de 1,2x0,5 = 0,6A. Aceasta inseamna ca R5 devine 0.25/0,6 = 0,42 ohmi.
Cand perioada programata pentru incarcarea rapida s-a scurs, D2 se stinge iar CI trece automat pe modul de incarcare in impulsuri. Curentul de incarcare in impulsuri depinde de timpul programat pentru incarcare.
Numarul de elemente si timpul de incarcare se stabilesc cu ajutorul unor jumperi. Tranzistorul de putere, T, este montat pe un radiator. Rezistorul de putere R5 se monteaza la cativa milimetri deasupra placii pentru a contribui la propria-i racire.

Schema Electronica: 
Schema incarcator rapid cu MAX712, MAX713
 MAX712,  MAX713 componente
Circuite Electronice: 

Add new comment