.

Abonativa prin e-mail:

Schema VU-metru cu LED-uri autoscalabil

Utilizand acest circuit electronic, poate fi realizat un simplu VU-metru, care utilizeaza doar 16 LED-uri si poate indica 74 niveluri de semnal facandu-l foarte util ca detector de varf („peak detector“).
Semnalul de intrare este amplificat de A17 (de 10 -5-100 de ori, in functie de reglajul lui P2) si redresat de D18. De aceea, tensiunea pe C1 este egala cu valoarea de varf redresata a semnalului de intrare. Aceasta tensiune este aplicata intrarilor neinversoare ale comparatoarelor A1 + A16. Comparatoarelor A1 + A8 li se aplica o tensiune de referinta fixa, care este preluata din tensiunea de alimentare prin divizorul de tensiune format din P1 si rezistentele R1 + R8.

Iesirile lui A1 + A8 comanda LED-urile D1 + D8 si sunt conectate la intrarile lui IC1. Acest circuit este un codificator de prioritate pe 8 biti care converteste codul digital de la intrarile D0 - D7 intr-un numar pe3 biti, Q0 + Q2. Acest numar binar este utilizat pentru a comanda un multiplexor dublu cu 8 canale, IC2.

Deoarece intrarilor etajelor de multiplexare li se aplica tensiunile de referinta ale primelor opt comparatoare nivelul de referinta al celui de-al doilea set de opt comparatoare este adaptat automat nivelului de semnal de la intrare.
In functie de nivelul semnalului de intrare, unele dintre LED-urile D1 - D8, sau chiar toate, se vor aprinde. Latura formata din D9 + D16 imparte urmatorul nivel de tensiune (o optime a scalei) in opt sectiuni. Avantajul acestei configurari este acela ca rezolutia este practic independenta de nivelul semnalului de intrare si se mentine in limite acceptabile chiar si la niveluri joase de intrare.

Schema Electronica: 
Schema VU-metru cu LED-uri autoscalabil
VU-metru cu LED-uri autoscalabil
Circuite Electronice: 

Add new comment