.

Abonativa prin e-mail:

Schema starter electronic pentru tuburi neon

Starterul electronic pentru tuburile cu neon prezentat in schema de mai jos, este construit cu ajutorul triacului Y1112 produs de Texas Instruments, acesta fiind un tiristor special proiectat pentru pornirea tuburilor fluorescente.
Principalele sale avantaje fata de un tiristor standard sunt curentul sau de mentinere mult mai mare, capacitatea sa de a lucra la tensiuni anod-catod rapid crescatoare (valoare mare a lui du/dt), si protectia sa la supratensiune. Aceste proprietatii fac ca starterul electronic pentru tuburile cu neon sa fie ideal pentru inlocuirea starterului clasic, cu scopul unei aprinderi sigure, fara palpairi si cu o durata mare de functionare.
In mod normal, tensiunea inalta pentru pornire se obtine prin intreruperea curentului printr-o bobina de soc. Toate acestea sunt realizate de regula de catre starter, care asigura si aparitia unui curent suficient de mare prin filamentele tubului, care determina incalzirea capetelor tubului, facilitand aprinderea.
La conectarea tensiunii reţelei, Th2 se amorseaza prin intermediul lui R1 si R2.
Prin filamentele tubului va aparea un curent destul de mare, astfel incat acesta se va preincalzi.
Datorita caderii de tensiune pe diodele D7 si D8, condensatorul C1 se va incarca prin rezistoarele R4 si R5. Cand condensatorul C1 s-a incarcat la o anumita valoare, intra in conductie tiristorul Th1 si intrerupe curentul de poarta al lui Th2. Intreruperea brusca a unui curent relativ mare face ca socul sa genereze o t.e.m. inversa suficient de ridicata pentru aprinderea tubului fluorescent.

Schema Electronica: 
Schema starter electronic pentru tuburi neon
Circuite Electronice: 

Add new comment