.

Abonativa prin e-mail:

Radio emitator de telecomanda

Acest emitator de telecomanda lucreaza in banda UHF-FM fiind destinat actionarilor diferitelor sisteme precum usile garajelor, sisteme de alarmare, etc.
Schema emitatorului de telecomanda, este construita utilizand un singur tranzistor care lucreaza pe o frecventa rezervata semnalizarilor de joasa putere prin unde radio. Frecventa de lucru este determinate de un rezonator, FL1 care poate fi de tipul R2528 pentru 418 MHz; R1530 pentru 315 MHz; R2554 pentru 433.92 MHz; R2523 pentru 224,5 MHz.

Frecventa emitatorului este modulata in frecventa de un semnal audio (sau digital) aplicat in punctul comun al diodelor varicap D1 sau D2, prin R3.
Schema se poate modifica pentru a produce modulatia AM (in amplitudine) prin omiterea componentelor D1, D2, R2, R3 si R6 si interconectarea punctelor A si B.
Pe fata cu lipituri a placii de circuit imprimat, se plaseaza un fir scurt de conexiune (folositi sarma argintata) ce leaga la bara pozitiva de alimentare inductanta L1 realizata direct pe cablaj si situata paralel cu aceasta.
Pozitia firului de conexiune depinde de frecventa de emisie. Cu cat aceasta este mai scazuta, cu atat mai mare este inductanta necesara, deci cu atat mai departe va trebui deplasat firul de conexiune catre marginea placii.
Pozitia optima este aceea in care C3 permite obtinerea semnalului maxim cand este fixat catre mijlocul cursei.

Schema Electronica: 
schema Radio emitator de telecomanda
Circuite Electronice: 

Add new comment