.

Abonativa prin e-mail:

Schema sonda de test

Sonda de test din schema electronic de mai jos are la baza un generator de tact, IC1a-1c, care furnizeaza un semnal dreptunghiular cu frecventa de 3 Hz. Realizata cu un numar de component putine, sonda de test poate efectua trei functii de testare, selectate prin comutatorul S1.
Cu S1 in pozitia A, T1 aplica impulsurile de tact sondei, acest lucru inseamna ca sonda poate injecta semnalul de 3 Hz in once circuit digital, trecand peste starile logice impuse acolo de iesirile de circuitele integrate digitale.
Cu S1 in pozitia B, testerul poate detecta nivele logice. Cand sonda nu este conectata nicaieri, tactul este prezent la intrarea lui IC1d, astfei incat D1 va palpai in ritmul de 3 Hz.
LED-ul ramane stins daca nivelul detectat este 0 logic si lumineaza continuu daca este detectat 1 logic.
Testerul poate functiona cu semnale de intrare de frecvente pana la 30 - 40 MHz.

Cu S1 in pozitia C, semnalul de intrare este aplicat pe intrarea de tact a registrului de deplasare iC2. Dupa opt impulsuri primite la intrarea sondei, nivelul „1“, care este prezent permanent pe intrarile A si B ale lui IC2, ajunge la iesirea QH, astfel ca LED-ul D2 lumineaza. LED-ul palpaie atata timp cat exista un semnal de tact la intrarea sondei, cu conditia ca frecventa acestuia sa nu fie mai mare de 25 MHz.

Schema Electronica: 
schema electronica sonda de test
Circuite Electronice: 

Add new comment