.

Abonativa prin e-mail:

Schema tester pentru semiconductoare

Acest tester pentru semiconductoare poate fi folosit pentru a testa orice dispozitiv semiconductor, de la diode de comutatie pana la tranzistoare de putere. Testerul se bazeaza pe un singur Cl CMOS si un LED bicolor drept indicatie vizuala. Poarta ICla formeaza un oscilator RC. Semnalul oscilatorului este trecut printr-un tampon si livrat in forma inversata si neinversata de catre cele doua porti ramase libere ale Cl.

LED-ul bicolor (rosu / verde) indica sensul curentului care trece prin sondele testerului sau prin dispozitivul testat. Rezistorul R1 are rolul de limitator de curent.
Semnalele de la intrarea si iesirea portii IC1c sunt aplicate la o pereche de sonde de test, la un soclu de test pentru diode si la un soclu cu trei terminale pentru tranzistoare. Curentul de
baza al tranzistorului testat poate fi reglat cu potentiometrul P1. Potentiometrul se poate calibra cu ajutorul unui tranzistor cunoscut, functional, pentru a se obtine o scala aproximativa de amplificari.

Cand un dispozitiv semiconductor este functional, se aprinde un singur LED. Culoarea LED-ului indica atunci polaritatea (pnp / npn sau catod /anod). Cand componenta prezinta o intrerupere interna, ambele LED-uri sunt stinse. O componenta in scurtcircuit este usor de recunoscut prin faptul ca LED-urile rosu si verde lumineaza simultan cu intensitati aproximativ egale.

Schema Electronica: 
Schema tester pentru semiconductoare
Circuite Electronice: 

Add new comment